Kilka modułów marketplace korzystających z różnych wersji jednego widgetu - Mendix Forum

Kilka modułów marketplace korzystających z różnych wersji jednego widgetu

2

Cześć

W związku z tym, że mamy okres upgrade'ów Mendixa do wyższych wersji w związku z nowym LTS, mam pytanie:

Jak radzicie sobie z sytuacją, gdzie kilka modułów z marketplace korzysta z różnych wersji tego samego widgetu?

Mamy Moduł A w wersji 1.0, który korzysta z Widgetu w wersji 1.0

Dodajemy Moduł B, który korzysta z tego Widgetu w wersji 2.0

Wyskakuje komunikat o konieczności zaktualizowania wszystkich snippetów/stron w związku ze zmaną definicji widgetu. Zmieniamy - mamy teraz wszędzie użyty widget w wersji 2.0

Następnie robimy update modułu A do wersji 1.5, która korzysta z Widgetu w wersji 1.5

Znów wyskakuje komunkat o konieczności zaktualizowania snippetów/stron - nie ma wyjścia, robimy, i mamy wszędzie downgrade z 2.0 na 1.5

Chyba jedyne rozwiązanie to instalowanie modułów w różnej kolejności, metodą prób i błędów, żeby osiągnąć optymalny rezultat, ewentualnie ręczny update samego widgetu do pożądanej wersji?

Zgodnie z dobrymi praktykami nie powinno się grzebać w modułach marketplace, ale w takim wypadku jest to chyba nieuniknione - trzeba wprowadzić zmianę po zmianie definicji widgetu.

Czy macie jakieś sprawdzone patenty, dobre praktyki lub przestrogi w tym temacie?

Posted
2 comments

Cześć Janek, dzięki za odzew

Podam przykład, Mendix 9.24 LTS

Zaktualizowałem sobie widget Charts - najnowsza wersja widgetu dla 9.24 to obecnie 6.1.0

I teraz chcę zaktualizować dwa oficjalne moduły:

- Task Queue Helpers, do wersji 2.0.2 (ostatnia dla 9.24) - korzysta z Charts w wersji 4.0.4

- Atlas Web Content 3.4.2 - korzysta z Charts w wersji 5.0.3

Więc mamy 3 bardzo różne wersje widgetu. Aktualizacja Atlas Web Content albo Task Queue Helpers automatycznie nadpisuje widget na swoją wersję i wymusza zmianę widgetu wszędzie indziej (w tym również w innych modułach marketplace'owych).

Więc jeśli najpierw zaktualizuję Atlas Web Content, a potem Task Queue Helpers, to zostanę z widgetem w wersji 4.0.4

Stąd zakładam, że najlepszą praktyką jest aktualizacja modułów, a następnie weryfikacja wersji widgetu i w razie czego dodatkowa aktualizacja samego widgetu?

Created

Cześć Jakub,

W przypadku większości modułów Marketplace dokumentacja wskazuje, jakie są wymagania wstępne do zainstalowania modułów Marketplace. Oznacza to, że jeśli nie zastosujesz się do kolejności wymagań wstępnych, Studio Pro może wskazać, że musisz zaktualizować widżety. Albo może masz już starszą wersję modułu Marketplace w swojej aplikacji, co powoduje, że moduł ten pozostaje w tyle za niektórymi widżetami.

Z pewnością nie jest to metoda prób i błędów, jeśli chodzi o instalowanie modułów Marketplace. Mendix jest dobrze świadomy kompatybilności, potrzeb aktualizacji i użyteczności po pobraniu.

Dlatego moją najlepszą radą byłoby:

1. Zawsze uważnie czytaj dokumentację przed pobraniem.
  2. Upewnij się, że używasz jak największej liczby modułów Mendix.
  3. Mendix jest na najnowszym LTS/MTS, dzięki czemu masz najlepsze wsparcie dla modułów Marketplace.

Mam nadzieję, że to pomoże Ci w Twoim pytaniu. Jeśli nie, czy mógłbyś opisać swój dokładny problem bardziej szczegółowo?

Pozdrowiam,

Jan

Created